Çernobil faciası bundan tam 30 yıl önce, 26 Nisan 1986’da Sovyetler Birliği’nde meydana geldi. Felaketin 30. yılı nedeniyle yine gündeme gelen dramatik olayı, o dönemde Çernobil nükleer santral çalışanlarından biri olan Yuriy Andreyev, BBC Ukrayna’ya anlattı. Andreyev’in anlattıkları hem felaketin boyutunu ve etkilerini, hem de alınan kararların yanlışlığını gözler önüne seriyor.  Çernobil nükleer reaktör kazasına, olayın tanıklarından birinin sözleriyle bakalım…

– O gece 9’da uyandım, çünkü gece mesaisinden çıkmıştım. Uyuyakaldım ve patlamayı duymadım. Sabah eÅŸim gelerek santralde patlama olduÄŸunu, insanların öldüğünü ve pazarda meyve sebze satışının yasaklandığını söyledi.

-Pencereden dışarı baktım ve sokak süpürme araçlarının yolları sabunlu sular ile yıkadıklarını gördüm. Çernobil’de daha önce de küçük kazalar olmuştu ve o zaman da sokakları yıkamışlardı. Ben de, büyük bir sorun olmadığını düşündüm ve 2 yaşındaki kızımı yürüyüşe çıkardım. Hala, bunun yaptığım en büyük hata olduğunu düşünüyorum.

-Sokaklarda radyasyon dedektörlü zırhlı araçlar vardı. Ama askerler, cihazların göstergelerini saklamak için aletleri örtüyorlardı. Panik yoktu, şehir normal hayatına devam ediyor, insanlar plajda güneşleniyorlardı.

– Åžehrin dış mahallelerine yürüdüm, Çernobil’in 4. reaktörünün patladığı orada gördüm. Hemen eve döndüm. Aileme evde kalmalarını, pencereleri kapamalarını ve her ÅŸeyi manganez karbonat ile yıkamalarını söyledim.

– AkÅŸam nöbeti için Çernobil’e dönmekte bir an bile tereddüt etmedim. Yıkılmış reaktörü görebiliyordum ve havaya tonlarca radyasyon sızdığı çok açıktı. Çocuklarım ve ailem için dehÅŸete kapıldım. Santral giriÅŸinde, dışarıdan radyoaktif atık taşınmaması için tepsilerde manganez solüsyonları vardı. Sokaklardaki radyasyon oranı, santralin içinden çok daha fazlaydı. Patlamayla santralin içindeki herkesin öldüğünü biliyorduk.

– Ä°ÅŸletim merkezine gittiÄŸimde kumanda odasındaki cihazların çoÄŸu bozulmuÅŸtu. Hükümetin talimatlarına karşı gelip ikinci bloÄŸu da kapattık. Yapmasaydık, daha ciddi bir zarar neden olabilirdi. Olayın ardından, hükümetin aldığı kararların çoÄŸunun yanıltıcı olduÄŸunu düşünüyorum.