Genel 0 views 0

Hava kirliliğini temizleyebilen elektrikli araç

Thomas Heatherwick adlı İngiliz bir tasarımcı, Çinli otomobil üreticisi IM Motors ile birlikte sürüş sırasında hava kirliliğini temizleyebilen elektrikli araç geliştirdi.

Thomas Heatherwick adlı İngiliz bir tasarımcı, Çinli otomobil üreticisi IM Motors ile birlikte sürüş sırasında hava kirliliğini temizleyebilen elektrikli araç geliştirdi. Buna göre aracın ön ızgarasında, yılda bir tenis topu değerinde partikül madde toplayabileceğini iddia eden bir hava filtresi bulunuyor. BBC’ye göre Airo adı verilen aracın 2023 yılına kadar Çin’de üretilmeye başlanması bekleniyor.

Aracın tasarımının da alıştığımız araç tasarımdan farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Zira arabanın içi, ortada bir masa ve yatağa dönüştürülebilen dört adet ayarlanabilir sandalye ile adeta bir oturma odasını andırıyor. Ayrıca direksiyon da içeride daha fazla alana izin vermek için aracın ön paneline gizlenmiş şekilde tasarlanmış.

Thomas Heatherwick’in bundan önce hiç araba tasarlamadığını da belirtelim, zaten IM Motors’un kendisiyle çalışmak istemesinin nedeni de bu oldu. Çünkü böylelikle sadece otomobilin görünümüne yeni bir soluk getirilmedi, aynı zamanda çevre üzerinde olumlu etkisi olan yenilikler de göz önünde bulundurulabildi.

Heatherwick, arabasının kirliliği azaltacağını düşünüyor ama bazı kişiler bu konuya şüpheyle yaklaşıyor. Cardiff Business School’un otomotiv araştırma merkezinde işletme ve sürdürülebilirlik profesörü Peter Wells, Airo’nun otomobil sahipliği ve kullanımıyla ilgili birçok sorunun çözümüne nasıl önemli bir katkı sağlayabileceğini anlayamayadığını; kirli şehir merkezlerimizdeki havayı temizleyen bu arabanın katkısının ölçülmesi imkansız olacak kadar küçük olacağını söyledi. Ancak Heatherwick, bütün fikrin bunun bir konsept otomobil olmaması olduğunu, bu yüzden bir üreticiyle çalıştıklarını ve her şeyi olabilecek fikirlere odakladıklarını söyledi.

Kaynak

Tech News Turk {Tech News Turk}

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir