Haberler 3 views 0

Yazdığı Kodla Şirketini Sildi

Geçtiğimiz günlerde kendi yazdığı kodla şirketinin bütün verilerini silen Marco Mashala‘nın hikayesi büyük yankı getirmişti. O günden sonra sessizliğe bürünen Mashala, bir internet sitesine verdiği röportajda, olayı anlattı.

İtalya’da yayın yapan Repubblica‘ya konuşan Mashala, sadece beş satırlık bir kodla şirketini nasıl ortadan kaldırdığını anlattı. Dramatik olduğu kadar trajik de olan hikayesi, son günlerde internet aleminin gündeminde; ancak kimse bunun nasıl gerçekleşebildiğine akıl sır erdiremiyordu. Ortaya birçok spekülasyon atılmış olsa da bir türlü sonuca ulaşamamıştı. Marsahala’nın yazdığı kod sadece “rm -rf” harflerinden oluşuyordu. Yani sadece beş karakter, bütün şirketini ortadan kaldırmaya yetmişti. Kendisi ise o anları şöyle anlatmış:

rm harfleri bilgisayara silme komutu veriyor. “r” karakteri ise silinecek satırları belirtiyor ve bütün belirtilen kodları siliyor. “f” komutu ise ‘force’ anlamında ve bilgisayara her şeyi zorla kaldırmasını söylüyor.”

Bu olayı yaşadıktan sonra sunucu sorunları üzerine kurulmuş bir foruma giren Marshala, yaşadıklarını foruma yazmış ve yardım istemiş. Bu yardım çığılığından sonra hikayesi internetin her köşesine yayılmış; ancak kendisine geri dönüş yapan herkes aynı cevabı vermiş: Bu işin geri dönüşü yok. Yani talihsiz kodcumuz, 2006 yılından bu yana yazdığı her satır kodu, sadece beş karakter sebebiyle kaybetmiş ve bunu geri çevirmek için yapılacak hiçbir şey yok.

{admin}

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir